Innovative off-grid straw bale house

 

This exciting project combines the desire of the client to create a simple rectilinear home that is insulated using straw bales, uses corrugated galvanised steel as a roofing material, is completely off-grid for utilities and provides a composting WC. Shunning the more 'earthy' appearances of some eco-builds, this home has a contemporary appearance, with black painted larch sheeting externally to compliment the white render and galvanised steel roof.

 

 
IMG_1382.jpg
IMG_1360.jpg
IMG_8449.jpg

Courtyard House

 

We've really enjoyed collaborating with a young couple to realise this exciting design. Three linear single storey blocks of accommodation are arranged so as to create a semi-enclosed south facing courtyard. Traditional forms coupled with natural materials and high quality finishes will provide a very pleasing home environment for this young family to grow into. There are some very cool internal spaces and features including a frameless glazed link between two of the blocks, a cinema room, fantastic living accommodation and a stunning master bedroom suite.

 
Stockholm02.jpg

ICF House

 

For this two storey dwelling in the countryside between Bushmills and Ballymoney, the client had a clear idea of the initial concept that was then realised in the form shown in the images below. An L-shaped plan with an infilled section that has a large glazed screen facing south was the initial concept. The form has been realised using a select palette of materials including white render, larch sheeting, donegal sandstone and a combination of flat roofing slate and standing seam zinc on the roof.

The dwelling will be constructed using ICF's (insulated concrete formwork) and will utilise a range of renewable technologies including PV panels and a Ground Source Heat Pump. Internally there is a dramtic gallery space overlooking the main kitchen and living area below, with views out over the countryside to the south.

 

 
Stockholm02.jpg

Ballymartin House

 

The brief comprised of a contemporary home in the countryside, just outside Templepatrick, with stunning views over the local landscape. Formed around a semi-enclosed entrance courtyard to provide a south facing partially sheltered outside garden 'room', the massing of this 1.5 storey dwelling houses fantastic living accommodation. It boasts a great master bedroom suite and gallery mezzanine taking advantage of interior views into living space below, and externally to the landscape beyond. A palette of natural materials including larch sheeting, natural stone and slate complement the white render of the exterior to situate the house in the natural landscape, whilst giving a nod back to the traditional vernacular forms and materials of the past, all the while remaining a thoroughly contemporary addition to the built environment in the local countryside.

 
Stockholm02.jpg

Extend & Renovate

 

Here is a selection of recent works where improvements have beeen made to interior layouts and additional floor space has been created by building an extensions to existing homes.

 

 
Proposals for a contemporary 2 storey brick extension to a house in Holywood that we refurbished

Proposals for a contemporary 2 storey brick extension to a house in Holywood that we refurbished

Extension to Dwelling in North Belfast

Extension to Dwelling in North Belfast

Fibre cement tile clad extensions to a farm house in Dundrod

Fibre cement tile clad extensions to a farm house in Dundrod

A flat roofed extension with large glazed screen overlooking the surronding countryside outside Ballymena

A flat roofed extension with large glazed screen overlooking the surronding countryside outside Ballymena

Split-level kitchen and living space with a curved island and frameless glass balustrade to a house outside Ballymena

Split-level kitchen and living space with a curved island and frameless glass balustrade to a house outside Ballymena

Split-level kitchen and living space with a curved island, frameless glass balustrade and large glazed screen overlooking the surronding countryside outside Ballymena

Split-level kitchen and living space with a curved island, frameless glass balustrade and large glazed screen overlooking the surronding countryside outside Ballymena